Ouderschapsplan
Als er minderjarige kinderen zijn moet bij het echtscheidingsverzoek een ouderschapsplan worden meegestuurd.
Ook samenwoners (met ouderlijk gezag) die uit elkaar gaan, moeten een ouderschapsplan maken.
In een ouderschapsplan staat hoe de ouders na de scheiding de zorg- en opvoedingstaken verdelen, wanneer de kinderen bij elk van de ouders zijn, en hoe de kosten zijn verdeeld. Maar het beschrijft ook hoe ouders de opvoeding zien, hoe ze over de kinderen communiceren en beslissingen nemen.
De kinderen
Het is belangrijk dat de kinderen bij een scheiding ook goed begeleid worden. Daarbij hoort dat zij de kans krijgen om hun hart te luchten (zonder dat een ouder daar bij is) en dat hun ouders te horen krijgen hoe het werkelijk met hen gaat. Dat kan op verschillende manieren.
De mediator kan helpen bij het maken van een ouderschapsplan en alles daar omheen. Bijvoorbeeld, hoe de kinderen het best op de scheiding voor te bereiden, wat te doen als ouders verschillende visies hebben op wat goed is voor de kinderen, hoe te zorgen dat naar de kinderen wordt geluisterd.
Daarna worden de financiën bekeken, de boedelscheiding en de woning. Wanneer alles besproken is, wordt het echtscheidingsconvenant opgesteld en volgt de doorgeleiding naar de rechtbank via de advocaat. Dit kan de mediator regelen maar er kan ook voor een eigen advocaat worden gekozen.